Ismét Vízre Szállnak A (Házi) Sárkányok!

16-18 elszánt ember evez, egy pedig a jármű végében a ritmust adja hozzá dobjával. Mi az?
Természetesen a sárkányhajó. Szeptemberben ismét megszállják a népszerű vízi járművek a fehérvári csónakázótavat!

Immár 9. alkalommal rendezzük meg a helyi Sárkányhajó Fesztivált és Maraton Kupa Futamot a Szabad művelődés Háza előtti területen és persze mindenekelőtt a csónakázótavon. A látványos versenyzésnek évről évre több száz nézője és szurkolója akad a környékről, de sporttársaik vetélkedésére az ország számos klubjából is eljönnek drukkolni a honi sárkányhajósok. A családi programmá kinőtt háromnapos rendezvényen 200, illetve 2000 métert kell megtenniük a kiírás szerinti kategóriát teljesítve a versenyző csapa toknak. A győztesek kupával, a dobogósok éremmel mennek haza.
Talán nem mindenki tudja, de éppen a sárkányhajózás az a sporttevékenység, amely esetében nehéz lenne az erősebb nem dominanciájáról, vagy nemi megkülönböztetésről szólni, a versenykiírások ugyanis több pontban kifejezetten a hölgyekre szabottak. A Mix Kupa B Liga kategóriában kikötés, hogy minimum nyolc nőnek is lapátolnia kell a legénységben, s ugyanilyen szabály szerepel az Újabb Lehetőségek Vegyes Kupája elnevezésű osztályban is. A fehérvári versenyen is lesz Házisárkányok kupája, amely -némiképp ironikus neve ellenére- megengedi, hogy a kormányos és a dobos férfi legyen, ám a húzóerőt kizárólag nők képviselhetik.
Miután e versenyt hagyományosan jó időjárással, napsütéssel, s legfeljebb némi széllel tisztelik meg az égiek is, minden bizonnyal kellemes futamokra és látványosságra számíthatnak a megmérettetésre készülők. A versenyeken kívül szinte egész nap érdemes a helyszín közelében tartózkodni, mert a felkészülés, a hangulat és a versenyláz is tartogat meglepetéseket a nézőközönség számára.


<< Vissza az ÚJ SZÉCHENYI TERV lapra