Óvatosan a sípályán!

Lassan járj, tovább csúszol! A balesetek kellő körültekintéssel megelőzhetők.

Az országos havazástól sokaknak kedve támadhat egy kis síeléshez. Csakhogy, ha egész évben lustálkodtunk, nem árt kicsit bemelegítenünk, mielőtt leszáguldanánk a hegyről.

Mint minden sportnál, a síelésnél is nagyon fontos a megfelelő előkészület – mondja Tubel Zoltán, a Dragon Aqua Sportegyesület elnöke.
Azt javaslom, aki az év más részében nem sportol rendszeresen, de szívesen tölt el telente egy aktív hetet valamelyik sípálya közelében a haverokkal vagy a családdal, az utazás előtt pár héttel járjon el egy konditerembe? Mozgassa át kicsit a berozsdásodott izmokat! A nyújtó, erősítő gyakorlatok végzése heti 3-4 edzés alkalmával elég, hogy felkészítsük magunkat.
A sportegyesület elnöke, aki maga is rendszeresen "köt" lécet, figyelmeztet: komoly sérülések kockázatát vállalja, aki mindenféle bemelegítés nélkül a hegy legmeredekebb pályáján akar már az első síelős napon lesiklani.

Célszerű minden, a sípályán töltött nap reggelén röviden átmozgatni az izmokat, szalagokat. Akár negyedórányi bemelegítés csodákra képes. Ilyenkor leginkább a lábra, a térdízületekre helyezzük a hangsúlyt: az egyik leggyakoribb síbaleset a térdszalagszakadás. Az első pár csúszást lassan, óvatosan végezzük, a bukósisak pedig sosem árt!
A megfelelő ruházat megválasztása ugyancsak fontos, hiszen derekunk nagyon könnyen megfázhat az átizzadt textileknek köszönhetően.
A pamut magába gyűjti a nedvességet, ezért helyette jobb, ha mikroszálas anyagból készült aláöltözőt viselünk a síruha alatt. Ez átadja az izzadságot a következő rétegnek, a dzsekin keresztül pedig, ha kellően lélegző fajtát választottunk, gyorsan a környezetbe távozik a pára.

<< Vissza az ÚJ SZÉCHENYI TERV lapra